tiistai 6. marraskuuta 2012

Leipäjuustoa ja lakkoja uunissa





Tätä minun lapsuudestani tuttua jälkkäriä nautimme herkullisen poropaistin jälkeen. Helppoa, hyvää, taivaallista! En oikein tiedä millä nimellä tätä pitäisi kutsua. Lapin leipäjuusto? Uunijuusto? Ja puhutaanko lakoista vai kenties hilloista? Käsittääkseni Lapissa syödään tätä herkkua nimenomaan lämmitettynä kun taas Kainuun suunnalla on yleisempää nauttia leipäjuusto kylmänä lakkahillon tai lakkojen kera. Onko kellään parempaa tietoa asiasta? Korjatkaa toki, jos olen täysin hakoteillä! Luulenpa kuitenkin, että tässäkin tapauksessa rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ja tyylejä on monta, tässä meidän tapa nauttia tästä herkusta.

Leipäjuustoa ja lakkoja uunissa
4-6 hlö

½ kiekkoa leipäjuustoa
noin 1 dl lakkoja
kuohukermaa
kanelia ja sokeria

  1. Leikkaa leipäjuusto paloiksi. Laita uuninkestävään vuokaan. Lisää lakat. Lisää kermaa sen verran, että juusto ja lakat peittyvät. Ripsauta päälle maun mukaan sokeria ja kanelia. 
  2. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia kunnes kerman pinta alkaa saada kauniin värin.
  3. Tarjoa hieman jäähtyneenä.

2 kommenttia:

  1. Nam! Munkin mielestä tää on parasta lämpimänä. Kanelia ja sokeria en tosin oo ite laittanu, pitääpä testata joskus! Tykkäskö pilttitossu? :)

    VastaaPoista
  2. Se kaneli varsinkin antaa oman kivan pikku säväyksen tälle!:)
    Pilttitossu ei kyllä paljon välittänyt tästä, vaikka muuten juustosta tykkääkin! Mutta pääruokana ollut poropaisti maistui kyllä ;)

    VastaaPoista